Op donderdag 31 januari trokken de leerlingen van de 3de graad naar Elsenborn waar een dik pak sneeuw op hen lag te wachten. Onder een stralend winterzonnetje legden de kinderen een parcours af in het mooie, witte landschap. Daarna mochten ze vrij spelen in de sneeuw: van hellingen glijden, een sneeuwballengevecht, sneeuwmannen maken,… Kortom: onvervalste winterpret!

Neem zeker een kijkje onder 'Klassen' om alle foto's te zien. Vandaag hebben we mevrouw Mieke in de bloemetjes gezet. Ze staat ondertussen al anderhalf jaar aan het hoofd van onze school. 
Alle kinderen maakten een warme kring rond mevr. Mieke. Na een kort woordje van dank lazen we het gedicht voor dat de leerkrachten voor haar schreven.

Ook Sofie en Linde uit het 5de leerjaar hadden een prachtig gedicht voor haar geschreven. Het hangt uit op school. 

We zongen allemaal samen een danklied op de tonen van 'In een klein stationnetje' en zwaaiden daarbij enthousiast met gouden lintjes

   Honderd gouden lintjes voor onze directeur.
   Honderd gouden lintjes, jij geeft de school weer kleur.
   Honderd gouden lintjes, bedankt voor wat je doet.
   Honderd gouden lintjes, want dat doe jij zeer goed.

Mevr. Mieke kreeg nog een mooie ruiker tulpen. 

Op dinsdag 22 januari bezochten we het bekende Ieperse bedrijf Picanol. We kregen eerst wat uitleg rond de geschiedenis van het bedrijf. We leerden ook dat de Picanol Group méér is dan alleen maar de fabriek van de weefmachines. Er zijn ook 'zusterbedrijven' die software ontwikkelen en gietijzeren onderdelen bouwen. Daarna stapten we door de fabriek. We zagen hoe de machines vorm kregen, hoe automatisch rijdende 'autootjes' onderdelen aanbrachten, waar machines getest werden,... In de demozaal zagen we verschillende machines aan het werk. Dat maakte veel lawaai. Op het einde werden we verwend met een hapje en een drankje. Het was een boeiende namiddag. 

De leerlingen van de 3de graad krijgen elke maand één of meerdere lessen rond verkeer. Dit doen we als voorbereiding op de Grote Verkeerstoets van eind april. Wie daarop slaagt, mag zeggen dat hij of zij zich al vrij veilig in het verkeer kan begeven. En dat is ons streefdoel voor de kinderen die volgend jaar naar het secundair gaan. 


Eind oktober leerden de kinderen de meest voorkomende verkeersborden. Deze werden ingeoefend via hoekenwerkspelletjes en -opdrachten. Daarnaast leerden ze ook de voorrangsregels kennen. Deze oefenden we in via een simulatie in de Hazebrug. Leuk en leerrijk! 

Voor alle foto's: klik hier.

    

Naar aanleiding van de gemeente- en provincieraadverkiezingen op 14 oktober leerden de leerlingen van de 3de graad over verkiezingen. De oproepingsbrief, de gemeenteraad, burgemeester en schepenen, stemmen, zetels,... Het kwam allemaal aan bod. Na een theoretisch luikje volgde de praktijk. En dat vonden de kinderen heel leuk! 

We vormden 4 partijen in de klas. Elke partij verzon een naam en een slogan. Daarna stelden ze hun programma op. Ze mochten een 'gebouw' voorstellen dat ze graag zouden verwezenlijkt zien in Sint-Juliaan. Een ziekenhuis, een bioscoop, een zwembad, een pretpark,... We begonnen al te dromen.
Elke partij maakte een folder op de computer om zichzelf voor te stellen.

Op vrijdag 5 oktober was het grote moment aangebroken. De leerlingen van de 2de graad werden uitgenodigd in de eetzaal om te komen stemmen. Eerst stelden de partijen zichzelf en hun programma voor. Dat hadden ze goed voorbereid.
Daarna kregen de kinderen van het 3de en 4de leerjaar uitleg over hoe ze geldig moesten stemmen. Vervolgens verdwenen ze één voor één in een stemhokje. Enkele leerlingen van de 3de graad keken toe of alles correct verliep. Daarna mochten ze ook zelf stemmen.

In klas volgde dan het spannende telwerk. De partij HOTZ won het nipt van de andere partijen. Ze mochten onderling de burgemeester aanstellen. Na een eerlijk en rustig overleg kreeg Linde deze eer. 

Er waren plannen om een coalitie te vormen, maar helaas hadden we daar geen tijd meer voor. Ja, er schuilt in sommige leerlingen al een kleine politicus. :-)

Klik hier om alle foto's van deze boeiende activiteit te zien.

Op de eerste schooldag werden heel wat boeken, schriften, schrijfgerief,... uitgedeeld. Zelfs de eerste opdrachten werden verduidelijkt. Maar er was natuurlijk ook tijd voor groepsvorming en plezier. 

De 3de graad trok op maandag 4 juni naar de sterrenwacht AstroLAB Iris? De gidsbeurt startte spectaculair met het afschieten van een zelfgemaakt waterkanon. Waw!!!

Daarna maakten de leerlingen kennis met soorten telescopen en kregen ze een demonstratie van de werking ervan.

Kunnen we op alle planeten staan? Hoe leven mensen in een ruimtestation? Hoe is de zon ontstaan? Het zijn maar enkele vragen waarop de kinderen een antwoord kregen. Heel interessant!

Klik op deze link om de foto's en het filmpje te zien.

Op maandag 28 mei legden de leerlingen van de 3de graad van VBS Sint-Juliaan 'Het Grote Fietsexamen' af. De kinderen fietsten langs een uitgestippeld parcours.
Politieagenten en vrijwilligers keken toe of de leerlingen de fietsvaardigheden correct uitvoerden, bijv. arm uitsteken, over de schouder kijken, voorrang verlenen,…
 Alles is goed en vlot verlopen. Sommige leerlingen kregen een paar aandachtspuntjes mee, maar iedereen is geslaagd! Proficiat!
We hopen dat de kinderen nu veilig en alert zullen rijden met de fiets. 
Natuurlijk vragen we aan de ouders om elke gelegenheid te grijpen om hun kind(eren) verkeersvaardigheden bij te brengen.

Klik op de link om een foto te zien.

De leerlingen van de 3de graad in Sint-Juliaan brachten naar jaarlijkse traditie hulde aan het monument Kitchener's Wood. Het monument
herinnert aan de eerste gasaanvallen in WOI op 22 april 1915. Het initiatief voor de plaatsing van dat gedenkteken in 1997 kwam van de
Vrije Basisschool Sint-Juliaan, die reeds jaren met het Canadian-Scottish verbroederd is. Meester Robert (oud-directeur) en Canadees Edward Walshe
kwamen graag duiding geven in de klas en bij het monument zelf.