Naar aanleiding van de gemeente- en provincieraadverkiezingen op 14 oktober leerden de leerlingen van de 3de graad over verkiezingen. De oproepingsbrief, de gemeenteraad, burgemeester en schepenen, stemmen, zetels,... Het kwam allemaal aan bod. Na een theoretisch luikje volgde de praktijk. En dat vonden de kinderen heel leuk! 

We vormden 4 partijen in de klas. Elke partij verzon een naam en een slogan. Daarna stelden ze hun programma op. Ze mochten een 'gebouw' voorstellen dat ze graag zouden verwezenlijkt zien in Sint-Juliaan. Een ziekenhuis, een bioscoop, een zwembad, een pretpark,... We begonnen al te dromen.
Elke partij maakte een folder op de computer om zichzelf voor te stellen.

Op vrijdag 5 oktober was het grote moment aangebroken. De leerlingen van de 2de graad werden uitgenodigd in de eetzaal om te komen stemmen. Eerst stelden de partijen zichzelf en hun programma voor. Dat hadden ze goed voorbereid.
Daarna kregen de kinderen van het 3de en 4de leerjaar uitleg over hoe ze geldig moesten stemmen. Vervolgens verdwenen ze één voor één in een stemhokje. Enkele leerlingen van de 3de graad keken toe of alles correct verliep. Daarna mochten ze ook zelf stemmen.

In klas volgde dan het spannende telwerk. De partij HOTZ won het nipt van de andere partijen. Ze mochten onderling de burgemeester aanstellen. Na een eerlijk en rustig overleg kreeg Linde deze eer. 

Er waren plannen om een coalitie te vormen, maar helaas hadden we daar geen tijd meer voor. Ja, er schuilt in sommige leerlingen al een kleine politicus. :-)

Klik hier om alle foto's van deze boeiende activiteit te zien.